Συχνές Ερωτήσεις

Κάθε πότε πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο;

Η συχνότητα με την οποία πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο ποικίλει κατά περίπτωση, σε γενικές γραμμές όμως συνιστάται ανά εξάμηνο. Οι τακτικές επισκέψεις βοηθούν στον εντοπισμό προβλημάτων σε πρώιμο στάδιο και οδηγούν σε μείωση του χρόνου και του κόστους θεραπείας.


Ποια είναι η σωστή ηλικία για την πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο;

Η πρώτη φορά που μπορούμε να φέρουμε τα παιδιά στο οδοντιατρείο είναι μετά την ανατολή του πρώτου τους δοντιού, δηλαδή περίπου πριν τα πρώτα τους γενέθλια. Η συνάντηση έχει κυρίως συμβουλευτικό χαρακτήρα για τους γονείς, παράλληλα όμως συμβάλλει στην εξοικίωση του παιδιού με το χώρο και το προσωπικό.


Κάθε πότε πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου; Το νήμα είναι απαραίτητο;

Ιδανικά το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να επαναλαμβάνεται 2-3 φορές τη μέρα, κυρίως μετά τα γεύματα και αυτό που δεν πρέπει να παραλέιπεται σε καμία περίπτωση είναι το βραδινό βούρτσισμα πριν τον ύπνο. Η διάρκεια ενός ικανοποιητικού βουρτσίσματος πρέπει να ξεπερνά τα 2 λεπτά, έτσι ώστε να προλάβει το φθόριο να επικαθήσει στις οδοντικές επιφάνειες.
Υπάρχουν διάφορες τεχνικές ανά περίπτωση ασθενή, με πιο διαδεδομένη τη μέθοδος Bass, κατά την οποία τοποθετείται η οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών στα δόντια με τις τρίχες της να ακουμπούν ελαφρά στην ουλοδοντική σχισμή, δηλαδή στο σημείο που ενώνονται τα ούλα με τα δόντια. Κατόπιν πραγματοποιούμε μικρές περιστροφικές (δονικές) κινήσεις ανά δόντι. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται και στην εσωτερική πλευρά των δοντιών, ενώ δεν παραλείπουμε να βουρτσίσουμε και τις μασητικές επιφάνειες.
Τέλος, η χρήση νήματος κρίνεται απαραίτητη ΠΡΙΝ από το βούρτσισμα, για να επωφεληθούν από το φόριο οι περιοχές ανάμεσα στα δόντια, οι οποίες δεν μπορούν να καθαριστούν μόνο με την οδοντόβουρτσα, όσο προσεκτικοί κι αν είμαστε.


Τι μπορεί να προκαλέσει χρώση στα δόντια;

Οι ακόλουθοι παράγοντες ενδέχεται να προκαλέσουν αλλαγή του χρώματος των δοντιών:

  • Ηλικία
  • Διατροφικές συνήθειες (καφές, τσάι, κόκκινο κρασί, αναψυκτικά, ποτά, διάφορα μπαχαρικά, κτλ)
  • Κάπνισμα
  • Τραύμα δοντιών
  • Ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση)
  • Στοματικά διαλύματα χλωρεξιδίνης

Η λευκανση βλαπτει τα δοντια;

Η λεύκανση δε βλάπτει τα δόντια ανεξάρτητα από την τεχνική που θα επιλεχθεί, αν και εφόσον γίνει με την καθοδήγηση οδοντιάτρου. Σε μερικές περιπτώσεις, παρατηρείται ελαφρά ευαισθησία των δοντιών και των ούλων μετά τη λεύκανση, η οποία όμως είναι παροδική και αναστρέψιμη και μπορεί να μειωθεί με την παράλληλη χρήση απευαισθητοποιητικής οδοντόκρεμας. Το αποτέλεσμά της μπορεί να διαρκέσει 18-24 μήνες, ανάλογα με τις συνήθειες του ασθενή (κάπνισμα, καφές, κόκκινο κρασί, κτλ.), ενώ βελτιστοποιείται με την επανάληψη της μία φορά το χρόνο.